SaS: Programové vyhlásenie vlády je nekonkrétne a plné všeobecných fráz

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Programové vyhlásenie druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je nekonkrétne a plné všeobecných fráz. Tvrdí to opozičná SaS v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa liberálov Tatiana Tóthová.

"Pomenúva problémy, ale riešenia neponúka. Predvolebné sľuby o istotách sú uvádzané alibistickou formuláciou 'v medziach ekonomických možností', čo vzhľadom na vyjadrenia predsedu vlády o zlej ekonomickej situácii znamená jediné - žiadne 'istoty' od Smeru občania čakať nemôžu. Naopak, zámery ako napríklad zrušenie rovnej dane, sú 'ranami istoty' pre ekonomiku Slovenska a jeho obyvateľov," dodáva SaS.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Napokon kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.
 

Vyberte región